Ohnište 1538 m
13.06.2009 / 1 deň
Pohľad na tatranskú prírodu cez najväčšie skalné okno
Organizátor: KST Rokoš
Cena: 12,50 € (376,58 Sk)

Cena zahŕňa:
v poplatku je zahrnuté: doprava autobusom, sprievodca, mapa oblasti s vyznačenou trasou, pamätný list, turistické bingo

Odchod:
Nitrianske Sučany, aut. zast. 4:30 h, Prievidza. 5:00 h

Návrat:
vo večerných hodinách

Trasa:
Č: Lipt.Ján, kúpele 654m - Smrekovica 1285m - Stanišovské sedlo 1101m - Ž: Bukovica - Z: Ponorová priepasť - Slemä 1514m - Michalovské sedlo - Ohnište 1538m - Svidovské sedlo - Ž: pred Bystrou - Jánska dolina - Stanišovo - Lipt.Ján, kúpele

Časy:
Čas výstupu: 4 ½ - 5 ½ h
Čas zostupu: 3 - 4 h

Charakteristika:
Nízke Tatry predstavujú mohutnú horskú klembu,ktorá sa tiahne v smere východ - západ v dlžke 80 km. Hlavný hrebeň v jednotlivých častiach pohoria mení svoj vzhľad i geomorfologický charakter. Náš cieľ, Ohnište, je významný horský masív budovaný prevažne z vápencov a dolomitov. Vo vrcholových partiách má ráz mierne zvlnenej krasovej plošiny s početnými úbočiami. Masív má dva vrcholy. Vyšší je nad veľkou poľanou. Pod hlavným vrcholom je 125m hlboká Veľká Ľadová priepasť a neďaleko vrcholu 10 m vysoký skalný otvor, Okno.

Opis trasy:
Z Liptovského Jána zahájime útok po červenej značke. Strmo vystúpame na Smrekovicu. Zo Smrekovice zídeme pod Brtkovicu a ďalej ešte kúsok vybehneme do Stanišovského sedla. Cestu si skrátime žltou značkou, ktorou sa dostaneme na zelenú. Tou traverzujúcim chodníkom strmo vystúpime na Slemä. Zo Slemä zídeme 100 výškových metrov do Michalovského sedla, z ktorého stratené metre opäť nastúpame, tentoraz už v miernom teréne. Na Ohnište odbočíme zo zeleneho chodníka. Z Ohnišťa sa vrátime späť na zelenú a klesneme do Svilovského sedla. V sedle odbočíme doprava a po žltej zídeme do Jánskej doliny, ktorou po modrej značke popri potoku Štiavnica zídeme do Liptovského Jána.

Minimálny počet účastníkov:
35

Ohniste

[FOTOGRAFIE 2009]