--~= Partner =~--

OUTDOOR.SK

--~= Sponzor =~--

Slovenské elektráne, a.s.

NESTLE.SK

--~= Reklama =~--

 
Zdiel’aj!
Zdielaj na FACEBOOK Vybrali.sme Google
 
Bolo tu: turistov.

 

MENU \ Články - Informácie \ Turistika a VHT \ Karimatky

Karimatky

Čo by ste mali vedieť, kým si ich kúpite ...

Je až čudné koľko „horalov“ si zaobstaráva drahé spacáky z najlepších materiálov do extrémnych teplôt, aby sa v nich nakoniec v jeseni klepali na starej tenkej a roztrhanej karimatke alebo dokonca preloženej celte. Z uvedeného vyplýva, že i najlepší spacák je úplne bezmocný bez správnej izolační podložky - karimatky. Naviac, čím kvalitnejší spacák do náročnejších podmienok, tým lepšiu podložku vyžaduje. Investícia do dobrej karimatky sa teda určite vyplatí. Počas teplého leta sa bez izolačnej podložky zaobídeme, ale zvlášť v horách a na snehu je spanie bez izolačnej podložky úmyselný hazard so zdravím. Spací vak chráni telo pred chladom predovšetkým zvrchu a zo strán. Váhou tela sa stlačí i najlepšia vrstva peria či syntetických vlákien na tenučkú vrstvu. Bez kvalitnej izolácie od zeme nám je i ten najlepší spacák k ničomu, pretože telesné teplo odíde priamym vedením na podklad. Dnes sa dá bez problémov kúpiť celá rada izolačných podložiek a je len na nás ako sa s tým vysporiadame a čo si vyberieme. Pri kúpe karimatiek sledujeme niekoľko parametrov: tepelná izolácia, vyrovnávanie terénu, hmotnosť a objem.

U všetkých podložiek zaisťuje tepelnú izoláciu vzduch uzavretý vo vnútri podložky či už v malých póroch penových hmôt alebo vo vzduchových komorách nafukovacích matracov. Z toho možno usúdiť, že základný údaj ohľadne izolácie je materiál a hrúbka podložky – bežne sa pohybuje od 3 mm do niekoľkých cm. Na zimu si je treba zaobstarať podložku s lepšou izolačnou schopnosťou a teda i hrubšiu.

Alumatky
Sú z tenkej fólie penového materiálu s reflexnou hliníkovou fóliou. Slabučké (3-5 mm) a takmer nič nevážiace alumatky sú príjemnou podložkou pod spacák, chrániac ho pred špinou a vlhkom, avšak len málo pred nerovnosťami a minimálne pred chladom. Sú skvelé pre potulky v horúcom lete alebo ako rezerva pre prípad núdzového bivaku, príp. v zime ako podložka pod hrubšiu karimatku, ale do náročnejších podmienok sa nehodia. Výhody: nízka cena (150-180 Sk) a hmotnosť (160 g), minimálne rozmery. Nevýhody: nedostatočná izolácia.

Penové karimatky
Sú to stále najbežnejšie používané karimatky. Sú praktické a ľahké. Znesú i drsné zaobchádzanie, niekoľko škrabancov a dier im neuberie z izolačných vlastností. Dajú sa upraviť na požadovanú veľkosť, kúpiť v rôznych hrúbkach a vyberieme si i z množstva farieb a vzorov. Do zimných podmienok by však mala byť podložka silná min. 2 cm. Pokiaľ sú podložky zlepené z 2 vrstiev, je to buď preto, že jedna strana (tvrdšia a odolnejšia) je určená pre kamene, šišky a pod. a tá druhá (pohodlnejšia) pre náš chrbát, alebo je to len farebný efekt pre podporu predaja – rozdiel strán je len vo farbe, nie v materiále. Jedna strana môže byť tiež potiahnutá vodonepriepustnou fóliou. Touto stranou teda kladieme karimatku na zem. Reflexné (tepelné) účinky strieborných a zlatých vrstvičiek na podložke nie sú významné, skôr poslúžia ako ochrana pred vlhkom. Príjem vlhkosti do podložiek rapídne stúpne, pokiaľ je ich povrch porušený, rozodretý alebo poprepichovaný. Karimatka teda patrí pri transporte do obalu. Problémom niekedy zostáva zbaliteľnosť zvlášť u silnejších verzií.
Výhody: bezporuchovosť, dostatočná odolnosť, nízka hmotnosť (300-600 g), komfortné pre leto, ľudové ceny (od 150-300 Sk). Najväčším problémom je však vybrať tie lepšie od ostatných. Vzhľadom sa totiž takmer nelíšia. Väčšina týchto podložiek má dosť veľkú nasiakavosť vody s tým úmerne klesajúcu tepelnú izoláciu. Preto sú vyrábané podložky i z iných materiálov, ktoré majú menšie a lepšie uzavreté póry – jedným z takýchto materiálov je ethylenvinylacetát (EVA), z ktorého sa dnes vyrábajú veľmi dobré izolačné podložky – ich výhodou oproti PE je menšia nasiakavosť (bohužiaľ platí len pri kvalitne spracovaných materiáloch), väčšia mechanická odolnosť a samozhášacia schopnosť (po zapálení materiál sám prestane horieť) sú "gumovejšie" a tiež pri nízkych teplotách sú pružnejšie a moc sa nepreľahnú. Nevýhodou je cena – sú drahšie od cca 600 Sk za najlacnejšie až cez 1000 korún za najdrahšie značkové profilované podložky. Vhodné sú i na zimné táborenia (hrúbka viac ako 1cm). Hmotnosť sa pohybuje od 200 do 400 g.

Ďalším zlepšením izolačných a úžitkových vlastností sú podložky profilované – resp. rebrované. Vyrábajú sa z klasických i EVA materiálov. Sú prevažne určené pre najnáročnejšie použitie. Majú lepšie izolační schopnosti vďaka vyššej izolačnej vrstve "polapeného" izolačného vzduchu a tiež oveľa lepšie vyrovnávajú terén a vzhľadom k profilovanému povrchu človek sa po podložke nekĺže. Svojím vzhľadom pripomínajú rohožku či obal na vajíčka. Najznámejšie profilované karimatky sú od firmy Cascade Design RidgeRest či Z Rest alebo tiež Evazote 2000. Zaujímavým variantom sú skladané karimatky. Balia sa veľmi pohodlne ako harmonika a nemalou výhodou je i to, že pokiaľ sa spodná strana ušpiní, vrchná strana zostane po zbalení čistá.

Nafukovačky
Trochu iným spôsobom využívajú vzduch k izolácii nafukovačky. Pre outdoorové použitie sa vyrábajú s niekoľkými komorami (6-8), aby pri defekte jednej z nich nebola izolačná funkcia úplne stratená. Zničiť ju môžu nielen ostré predmety a rozpálené variče, ale tiež slnko. Sú i ľahšie (400-800g) a skladné modely, ale všetky sa pracne nafukujú a vyfukujú. Pozor na použité materiály. Musia znášať i nízke teploty a byť dostatočne mechanicky odolné. Rozhodne sa vyhnite výrobkom z PVC. K náročnejším častiam na prevedenie patria tiež ventily, ktoré po častejšom používaní prepúšťajú vzduch. Sú však ideálne do mokra.

Samonafukovacie karimatky
A samozrejme nemôžeme zabudnúť na súčasnú elitu medzi izolačnými podložkami - samonafukovacie karimatky. Jedná sa o penový materiál s otvorenou štruktúrou pórov ktorý je zalaminovaný medzi nepriepustnú tkaninu, kde je väčšinou na rohu ventil. Po jeho otvorení sa pena rozpína a tým nasáva vzduch dovnútra po nafúknutí sa ventil uzavrie a je ustlaté. Karimatka sa ale nenafúkne hneď - je ju treba voľne rozbaliť a dať jej pár minút, a i tie nejlepšie je treba väčšinou doplniť jedným či viacerými fúknutiami. Povrch z upravenej tkaniny je pevný, odolný, často s nekĺzavou úpravou, ale sú ťažšie. Tiež sa vyrábajú podložky s povrchom z fólie, ktorá je ľahšia, ale viac náchylná na poškodenie a sú viac klzké. Povrch z tkaniny býva hydrofóbne ošetrený, aby nesal vodu ani špinu. Švy sú prevedené zvarením a oba materiály (plast a nylon) sú svojimi povrchmi spojené dohromady. Toto je dôležité, pretože pokiaľ vnútrajšok nie je zlaminovaný s tkaninou dohromady tak sa podložka preľahne a stráca svoje izolační schopnosti. Vyrábajú sa v rôznych hrúbkach (cca 2-5 cm), samozrejme čím hrubšie, tým ťažšie. K zvýšeniu izolačného efektu možno samonafukovaciu podložku trochu dofúknuť. Pri zbalení sa ventil otvorí a vzduch sa jednoducho vypustí a matrac sa zbalí. Vyrábajú sa v rôznych prevedeniach a tie najľahšie sú rovnako ťažké ako podložky z penových hmôt a omnoho skladnejšie. Najmenšie verzie sú len o málo väčšie ako tretinková nápojová plechovka. Vďaka skladnosti sa nosia vo vnútri batohu čo je dobré tiež kvôli ochrane pred poškodením. Pozor však na kvalitu (!), dá sa tu toho dosť pokaziť a preto je dobré spoliehať na značku a záruku dlhšiu ako pol roka. Samozrejme i tu platí niečo za niečo, pretože sú náchylnejšie na poškodenie než klasické karimatky - dajú sa prepichnúť, prepáliť alebo nechať prehriať na slnku a naviac sú trošku drahšie väčšinou viac ako 2000 Sk. Sú teda najlepšie ale aj najdrahšie. V prípade poškodenia je potrebné mať so sebou sadu na opravy. V sade je vhodné mať záplaty a kvalitné lepidlá (napr. Seam Grip od firmy McNett) alebo použiť tavné lepidlo ako napr. Hot Bond.

Samonafukovacie karimatky sa skladujú v rozloženej polohe s otvoreným ventilom, čo tiež umožňuje odparenie vlhkosti, ktorá sa pri dofukovaní ústami do matrace dostáva. Samonafukovacia karimatka je vhodná pre zimné táborenia a tiež pre tých, ktorý majú radi pohodlie a nemajú hlboko do vrecka, alebo tiež pre tých, ktorí karimatku používajú častejšie ako pár víkendov do roka.

Doporučenie a rady na záver
Uvedomte si, že izolačná podložka je veľmi namáhaná súčasť vášho vybavenia. Používate ju pri každom spaní často v náročnom teréne, ktorý podložke na životnosti nepridá. Životnosťou sa rozumie doba kedy podložka nestratí výrazne svoje izolačné schopnosti. Nepožadujte tiež po karimatke univerzálnosť. Zaobstarajte si minimálne dve podložky. Jednu ľahkú, lacnú a skladnú na leto a nenáročné akcie a jednu kvalitnejšiu ale drahšiu, ktorú si budete šetriť na náročnejšie akcie. Ak chcete ušetriť nesený objem a váhu tak si zaobstarajte 3/4 podložku (cca 120 cm) a na podloženie hlavy a nôh použite obvykle batoh alebo lano. Skladanie a tiež mechanické opotrebenie má tiež vplyv na použiteľnosť podložky. Príjem vlhkosti do podložiek rapídne stúpne, pokiaľ je ich povrch porušený, rozodratý alebo prepichnutý. Dôležité a dovolím si tvrdiť, že by to malo byť skoro povinné, je nosiť karimatku v dobrom obale. Samonafukovacie podložky vzhľadom k možnosti poškodenia je najlepšie nosiť vo vnútri batohu. Karimatky je možné čistiť vlažnou vodou použitím bežných umývacích prostriedkov. Karimatka je hygienicky nezávadná.

Veľkú časť informácií som čerpal od autora J. Hotmara zo „Světa outdooru“ ako aj z rôznych katalógov.

RNDr. Martin BOLTIŽIAR