--~= Partner =~--

OUTDOOR.SK

--~= Sponzor =~--

Slovenské elektráne, a.s.

NESTLE.SK

--~= Reklama =~--

 
Zdiel’aj!
Zdielaj na FACEBOOK Vybrali.sme Google
 
Bolo tu: turistov.

 

MENU \ Články - Informácie \ Turistika a VHT \ Do hôr na jeden- dva dni

Do hôr na jeden - dva dni

Určené pre mladé svište a kamzíky

Ono sa ľahko povie: Napíš, máš skúsenosti. Len odrazu je toho veľa, že by bolo na brožúrku, tak sa ospravedlňujem ak z môjho pohľadu vynechám to, čo je pre niekoho z vás dôležité. Určite vynechám pivo a ploskáčik, ale pridám do "batoha" pozdrav, či dobré slovo pre každého, koho stretnem na turistickom chodníku. Túru do hôr si treba najskôr premyslieť, pohľadať informácie a zvážiť okolnosť a až potom pripravovať výzbroj a výstroj. Aj nenáročná túra môže byť "ťažká" ak jej časť absolvujeme s pľuzgiermi na nohách, jazykom prilepeným na podnebie, alebo premoknutí do nitky. Je to aj najúčinnejší spôsob ako niekomu cesty do hôr definitívne znechutiť. Toho potrebného na túru nebýva málo, ak práve nie ste vyznavačmi hesla: Čo nemám, nepotrebujem. Trochu skromnosti však nezaškodí, lebo ak nabalíme do batoha všetko, čo ba sme prípadne mohli potrebovať, bude jeho váha taká, že nesenie nás vytrápi oveľa viac, ako absencia zopár vecí pre maximálne pohodlie.


Ideme na jeden deň


Potrebujeme nasledovné:

Obuv - pevné topánky s vibramovou podrážkou. Na trhu je dostatočný výber, ale platí 5x meraj a raz kupuj. Teda najskôr dostatok informácií, potom kúpa. Cena vždy neodráža vlastnosti.

Ponožky. Kvalitné, zabezpečujúce nohám pohodlie, odvádzanie vlhkosti a chrániace pred vznikom pľuzgierov. Z Moiry sú cenovo dostupné a na začiatok postačia.

Prádlo opäť z Moiry či podobných materiálov, zabezpečujúce odvádzanie vlhkosti z pokožky a vytvárajúce teplotný komfort.

Košeľa - tenký flys (hoci dlhé obdobie som používala bavlnenú).

Blúza - sveter. Od vlny cez polartec až po windblock.

Vetrovka - asi kompromis medzi vlastnosťami a cenou. Teda nepremokavá aj keď menej dýchajúca, ale za prijateľnú cenu. Vývoj ide rýchlo dopredu a bližšie informácie treba hľadať u výrobcov a predajcov.

Nohavice - Od krátkych po dlhé, ale jedny dlhé proti vode a vetru, hlavne pohodlne sa obliekajúce, najlepšie aj cez topánky, hlavne v zime a pri náhlej zmene počasia. Pri dlhých nohaviciach je dôležité, aby pri vysokých krokoch materiál a strih nebránil v pohybe.

Čiapka, čelenka, šiltovka, šatka, rukavice. Čiapku a rukavice vždy do vysokohorského terénu.

Pláštenka, alebo dáždnik (len nesmie fúkať, inak bude z neho slnečník).

Batoh ľahký 30l.
Do batoha: tmavé okuliare, nožík, doklady, mapu, minilekárničku, mini-hygienické potreby/mydielko, uteráčik, krém, hyg. vreckovky, výpis z cestovného poriadku, rezervné ponožky a tričko.
Fľaše s vodou, alebo čajom, min. 1l na osobu, ale to si treba odskúšať. V chladnejšom počasí termoska s čajom - samozrejme kovová, tých sklenených sme už v horách rozbili dosť.
Jedlo v každom prípade, aj keď je túra kratšia, vždy sa môžu podmienky zmeniť. Zloženie stravy si musí každý odskúšať sám, ale minimalizovať treba obaly, ak práve naša pochúťka je v plechovke, bezpodmienečne ju doniesť späť, stačí rezervné mikroténové vrecúško aj na ostatný odpad z potravín.


Ideme na víkendové dni 1-2 nocľahy


Musíme použiť väčší batoh 60 a viac litrový. Okrem veci potrebných na jeden deň pribudnú veci na prenocovanie a varenie. Stan, karimatka, spacák (pripadne igelitová fólia pod stan). Sandále na prezutie, baterka, oblečenie na spanie rezervné prádlo a ponožky. Varič najlepšie plynový, ale si skontrolujte zásobu plynu v bombičke. Ešus, lyžica, otvárač na konzervy, hrnček. Jedlo doplníme o polievky vo vrecku, čaj, cukor a hotové jedlá vyžadujúce len jednoduchú a rýchlu tepelnú úpravu. Tak šťastnú cestu a veľa krásnych vrcholov, hrebeňov aj dolín.