--~= Partner =~--

OUTDOOR.SK

--~= Sponzor =~--

Slovenské elektráne, a.s.

NESTLE.SK

--~= Reklama =~--

 
Zdiel’aj!
Zdielaj na FACEBOOK Vybrali.sme Google
 
Bolo tu: turistov.

 

Export to ics (for outlook, google calendar, etc...)

Podujatie 

Názov:
T10 - Šiprúň 1461 m
Kedy:
12.06.2010 
Lokalita:
Veľká Fatra -
Kategória:
2010 , P2

Popis

Malebný Vlkolínec.

Poplatok: 5 € pre členov KST Rokoš, 7 € pre nečlenov KST Rokoš
(v poplatku je zahrnuté: doprava autobusom, mapa oblasti s vyznačenou trasou, pamätný list, turistické bingo)
( v poplatku nie je zahrnuté vstupné do Vlkolínca, vstupné dospelí 2 €, deti a dôchodcovia 1 €, pri počte osôb nad 40 – zľava 1 € )

Odchod: D.Vestenice 4:45, N.Sučany 5:00, Prievidza 5:30
Čas výstupu: 3 - 4 hod.
Čas zostupu: 2 - 3 hod.
Návrat: v podvečerných až večerných hodinách

Trasa: Č: Podsuchá 540 m – Nižné Matejkovo – Vyšné Šiprúňské sedlo1385 m – Šiprúň 1461 m – Vyšné Šiprúňske sedlo 1385 m- Z: Nižné Šiprúňske sedlo 1327 m – Vtáčnik 1090m – Pod Borovníkom 840 m – Ž: Vlkolínec 718 m

Charakteristika:
Po vlaňajšom úspešnom podujatí na Čachtický hrad je tu tento rok opäť kombinácia turistiky a histórie. Po výstupe na vyhliadkový Šiprúň navštívime historický Vlkolínec a pozrieme si krásne drevenice, ktoré sú zapísané v zozname pamiatok UNESCO.

Opis:
Z dediny Podsuchá budeme šľapať červenou značkou Nižným Matejkovom. Popri Matejkovskom potoku, zo začiatku po asfaltke, neskôr chodníkom, vystúpime do Vyšného Šiprúňskeho sedla. Odbočíme doprava a o necelú pol hodinku sme na vrchole Šiprúňa. Po vrcholovej fotke zídeme do Nižného Šiprúňskeho sedla, kde sa napojíme na zelenú značku. Pod Borovníkom pretneme žltú značku, ktorou zídeme do Vlkolínca. Prezrieme si pamiatkovú rezerváciu, v ktorej v minulosti vzniklo viacero slovenských filmov a rozprávok.

 

Lokalita

Veľká Fatra
Lokalita:
Veľká Fatra
Štát:
Country: sk

Popis

Veľká Fatra je krajinný celok geomorfologickej Tatransko-Fatranskej oblasti. Patrí medzi najrozsiahlejšie jadrové pohoria Slovenska, kde sa zachovalo mnohotvárne a málo narušené prírodné prostredie. Žulové jadro vystupuje na povrch len v oblasti Smrekovice a Ľubochnianskej doliny. Ostatnú časť územia budujú najmä usadené horniny druhohôr. Zo severu a východu ju ohraničuje Liptovská kotlina, zo západu Turčianska kotlina a z južnej strany sú to výbežky Kremnických vrchov. Celé pohorie má vysoký hlavný hrebeň, ktorý sa člení na dve rázsochy - Liptovskú a Turčiansku. V hlavnom hrebeni sa nachádza v minulosti komunikačne významné sedlo Veľký Šturec, ktoré oddeľuje dva podcelky: Zvolen na východe a Hôľna Fatra na západe.